Let's stop the liquidation of the Memorial Association!

November 12, 2021

We join the call to support the Russian Memorial Association, which is in danger of liquidation. You can also sign the petition at this link: https://chng.it/7xTZJCMzPX

The liquidation of the Memorial Association is a liquidation of Russia's memory and protection of human rights
Declaration of Czech organizations and citizens of the Czech Republic, 12 November 2021

Jsme zaskočeni a rozhořčeni žádostí ruské generální a moskevské prokuratury zrušit Lidskoprávní centrum Memorial a také sesterský Mezinárodní Memorial, který se věnuje osvětě a zkoumání sovětských represí. Apelujeme na ruský Nejvyšší a Moskevský městský soud, které mají o žádostech rozhodnout 23. a 25. listopadu, aby je opravdu nezávisle posoudily.

Sdružení Memorial je sítí mnoha organizací, které se již od konce 80. let věnují vyrovnávání se s totalitní sovětskou minulostí a také ochraně lidských práv v současnosti. Byl to právě Memorial, kdo postupně za více než 30 let své činnosti zveřejnil jména více než tří milionů nevinných obětí sovětských represí (mezi nimiž jsou i tisíce Čechů), z dříve uzavřených archivů získal podrobnosti o podobě sovětského státního teroru, Gulagu, poprav i útlaku sovětských disidentů v pozdějších letech.

Memorial se v posledních letech věnoval také důležité osvětové činnosti, připomínal potřebu otevřeně se postavit k represivní minulosti své země, organizoval celoruské vzdělávací programy, inicioval projekt Poslední adresa (připomínající tabulkami domy, kde žili popravení), připomínal odkaz těch, kdo protestovali v roce 1968 proti sovětské invazi do Československa, vydal stovky skvělých publikací a hlavně byl vždy otevřen spolupráci a pomoci (nejen) českým kolegům.

Díky práci lidskoprávního centra Memorial pak známe jména politických vězňů v dnešním Rusku, víme o porušování základních lidských práv v ruských věznicích, na Kavkaze i v dalších regionech, o ekologických problémech a dalších důležitých tématech.

Možná právě všechno to se stalo pravým důvodem, proč se ruský stát prostřednictví generální prokuratury nyní rozhodl Memorial zlikvidovat. Jedná se o vyvrcholení několikaletého tlaku a předzvěstí tohoto kroku byl útok prokremelských aktivistů na diváky filmu „Občan Jones“ před měsícem v Memorialu, kdy policie místo útočníků zadržela diváky a úřady poté nařídily hloubkovou kontrolu sdružení.

Stát tak ale nelikviduje „zahraniční agenty“, jak se tvrdí v oficiálním prohlášení prokuratury. Likviduje naopak ruské vlastence v tom nejlepším smyslu slova. Vlastence, kterým jde o vyrovnání se s vlastní minulostí, o očištění dějin od politizace, o dobré vztahy s jinými zeměmi a především o čest celé ruské společnosti. Tím, že současný Putinův režim likviduje tento hlas ruského svědomí, vydává se do stále větší izolace.

Memorial Česká republika
Gulag.cz
Post Bellum / Paměť národa
Asociace pro mezinárodní otázky (AMO)
Bezpečnostní centrum Evropské hodnoty

K petici je možné připojit svůj podpis zde